); ga('send', 'pageview');

Szarlotka pod bezą

Kruche ciasto

  • 1 szklanka mąki
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 125 g margaryny
  • 1 żółtko
  • margaryna do posmarowania formy
  • mąka do obsypania formy

_____________________

  • 5 jabłek
  • ½ l wody
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2–3 łyżeczki cynamonu
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru

Do miski wsypujemy mąkę i cukier. Margaryna powinna być twarda, prosto z lodówki. Ścieramy ją na tarce na najgrubszych „oczkach”. Dodajemy żółtko i wszystko dokładnie wyrabiamy rękami na jednolitą masę. Wyrobione ciasto równomiernie rozprowadzamy na tortownicy (o średnicy 25 cm) posmarowanej margaryną i suto obsypanej mąką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 20 minut.

Kroimy jabłka na małe cząstki, wrzucamy do garnka, dodajemy ok. ½ szklanki wody. Wsypujemy cukier wanilinowy i cynamon. Dusimy jabłka do miękkości, od czasu do czasu mieszając. W misce ubijamy 4 białka na sztywną pianę i dosypujemy cukier puder, jeszcze chwilę miksując. Na upieczone kruche ciasto wykładamy jabłka, a na nie pianę z białek z cukrem pudrem. Wstawiamy do piekarnika na 180°C i pieczemy 18 minut. Szarlotka pod bezą jest gotowa.

Smacznego 🙂