); ga('send', 'pageview');

Sernik

  • 1 kg serka twarogowego lub waniliowego homogenizowanego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy w 2 miskach, przy czym żółtka w większej misce. Do żółtek dodajemy pokrojone w kostkę masło, proszek do pieczenia, twaróg i budynie. Miksujemy. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka, dodajemy cukier i miksujemy na wolnych obrotach. Obie masy łączymy. Tortownicę o średnicy ok. 25 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Pieczemy 1 godzinę i 20 minut.

Smacznego 🙂