); ga('send', 'pageview');

Pasteis de nata

(14 babeczek)

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 6 jajek
  • 1 laska cynamonu
  • ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1½ szklanki mleka
  • 4 łyżki mąki
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Szklankę wody wlewamy do garnka, wsypujemy cukier i wkładamy laskę cynamonu, gotujemy do rozpuszczenia się cukru. Równolegle wlewamy do kubka ½ szklanki mleka i rozprowadzamy w nim mąkę. Pozostałe 2 szklanki mleka gotujemy, dodajemy cukier wanilinowy. Na koniec dodajemy mleko z mąką i 6 żółtek. Cały czas mieszamy, aby nie powstały grudki. Z wody z cukrem wyjmujemy laskę cynamonu, wstawiamy garnek z powrotem na gaz, dodajemy wywar z mleka i żółtek. Pozostawiamy do zagotowania, cały czas mieszając. Powstanie krem o konsystencji budyniu. Formę do muffinek smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Ciasto francuskie rozwałkowujemy i rantem kubka wycinamy koła. Następnie wykładamy nimi foremkę do muffinek tak, żeby ciasto dobrze przylegało do boków. Masę budyniową nakładamy łyżką do foremek z ciasta tak, by ciasto wystawało ponad masę (krem urośnie i nie może wylać się z foremek). Piekarnik rozgrzewamy do 240°C. Wstawiamy babeczki na 8 min, ale należy je obserwować, by się nie przypaliły.

Smacznego 🙂