); ga('send', 'pageview');

Kruche babeczki mascarpone z owocami

Składniki

Kruche ciasto

  • 1 szkl. mąki
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • 125 g masła
  • 1 żółtko

Mąkę, cukier wsypujemy do miski, dodajemy miękkie masło i żółtko i zagniatamy dokładnie, aby ciasto było gładkie.

Formę do pieczenia babeczek smarujemy masłem i dokładnie posypujemy mąką (żeby ciasto się nie przykleiło do formy podczas pieczenia).

Z ciasta formujemy placuszki i wykładamy nimi foremki w naszej formie.

Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Masa mascarpone

  • 250 g opakowanie serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30 % lub 36% do deserów
  • łyżeczka cukru pudru

Śmietankę przekładamy do miski i miksujemy na średnich obrotach mikserem tak, aby dobrze ubić (aby powstała bita śmietana).

W drugiej misce miksujemy mascarpone i stopniowo dodajemy śmietanę.

Kiedy masa będzie gładka dodajemy cukier i jeszcze przez chwilkę miksujemy. Ilość cukru dopasowujemy do własnego gustu (jak słodka ma być masa. Ja dodaję mało cukru, bo naturalnie babeczki będą słodkie dzięki owocom).

Zanim nałożymy masę na babeczki ciasto musi dobrze ostygnąć, inaczej masa nam się rozpłynie.

Kiedy nasze kruche babeczki są już zupełnie zimne, wypełniamy je masą i dekorujemy owocami, wg uznania.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *