szarlotka pod kruszonką

Tę szarlotkę pod kruszonką zrobi każdy, jest bardzo łatwa i szybka. Kto podejmuje wyzwanie? Czekam na Wasze zdjęcia <3

Potrzebujemy:
4-5 jabłek średniej wielkości (do szrlotki generalnie polecana jest szara reneta, która jest mało słodka i dobrze się dusi, ale tak naprawdę można użyć innych jabłek)
opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
250 g mąki
pół kostki (125 g) masła lub margaryny
jedno żółtko
125 g cukru pudru

Najpierw robimy kruche ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy żółtko i miękkie masło lub margarynę.
Zagniatamy na miękkie ciasto, 1/4 ciasta odkładamy na później (możemy włożyć w folię i do lodówki).
Tortownicę o średnicy ok 20 cm smarujemy masłem i oprószamy dokładnie mąką, po czym równomiernie rozkładamy ciasto, tak, żeby było wyłożone na całej powierzchni i wchodziło na boki. Jeżeli lepi nam się do rąk, posypujemy mąką i wtedy rozłożenie będzie zdecydowanie łatwiejsze. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 18 minut.
Jabłka obieramy i kroimy na małą kosteczkę. Do garnuszka wlewamy ok pół szklanki wody, wkładamy jabłka, wsypujemy cukier waniliowy i cynamon, mieszamy i na wolnym ogniu dusimy, aż będą miękkie i zaczną się rozpadać. Powinno to zająć mniej więcej tyle czasu ile się będzie piekło ciasto.
Kiedy ciasto się upiecze, wyjmujemy je z piekarnika i rozkładamy równomiernie na nie uduszone jabłka, a następnie z reszty ciasta robimy kruszonkę, jeżeli ciasto jest zbyt lepkie możemy dodać trochę mąki. Posypujemy kruszonką jabłka i wstawiamy ponownie do piekarnika na 180 stopni na 20 minut.
Jeżeli lubimy, na etapie duszenia jabłek, możemy dodać rodzynki lub płatki migdałowe.

error

Lubisz słodkie smaki? Bądź z nami na bieżąco:-)

Follow by Email
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube