Bajgle jak w nowym jorku

Przy niedzieli mam coś dla fanów „W garniturach”👌 Ile razy, kiedy Harvey kupował bajgla, myśleliście sobie „Ale bym takiego zjadł”? Ja miałam tak chyba za każdym razem 😉
Nie ma co myśleć, trzeba po prostu zrobić💪👩‍🍳👨‍🍳. Jest troszkę zabawy, ale za to ten smak….

Potrzebujemy:
600 g mąki (ja zrobiłam z mieszanki pszennej i pełnoziarnistej, dlatego wyszły nieco ciemniejsze niż tradycyjne)
25 g drożdży
jajko
1 szklankę wody
1.5 łyżki soli
1.5 łyżki cukru do ciasta i 3 łyżki cukru do gotowania
3 łyżki oleju

dodatkowo:
jajko do posmarowania i jak ktoś ma ochotę ulubione ziarna, sezam czy mak

Do miseczki wkładamy drożdże, wsypujemy 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę cukru, łyżkę mąki, zalewamy ok 1/4 szklanki ciepłej (nie wrzącej!) wody, wszystko mieszamy aż drożdże dobrze się rozpuszczą i odstawiamy pod przykryciem na ok 10-15 minut. Drożdże muszą zacząć pracować.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy resztę wody, jajko, olej, wsypujemy łyżkę cukru i łyżkę soli, a następnie dodajemy rozczyn z drożdży i mieszamy aż ciasto będzie gładkie. Jeżeli jest kleiste, możemy podsypać jeszcze mąką. Nie może być twarde, ale nie powinno być lejące się.
Przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 do 2 godzin. Ciasto powinno podwoić objętość.
Po tym czasie wykładamy ciasto na podsypany mąką blat, jeszcze ugniatamy, robimy gruby wałek i kroimy na 8 części.
Z każdej części formujemy kulkę, lekko spłaszczamy i robimy w środku dość duży otwór.
W dużym garnku gotujemy wodę, osładzamy ją 3 łyżkami cukru. Kiedy woda się gotuje wkładamy do wrzątku bajgle (nie wszystkie na raz, ja wkładałam po 3), obgotowujemy przez około minutę. Wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej lub na sitko, żeby odsączyć nadmiar wody.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na niej obgotowane bajgle (w odstępach, żeby się nie skleiły podczas pieczenia). Na tym etapie smarujemy jeszcze bajgle rozmąconymi jajkiem i możemy, jak mamy ochotę, posypać ziarnami, sezamem czy makiem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut.
Są mięciutkie, puszyste i pyszne🥯👌. Smacznego 😋

error

Lubisz słodkie smaki? Bądź z nami na bieżąco:-)

Follow by Email
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube