Pyszne jagodzianki

Kto ma ochotę na pyszne jagodzianki do kawy? ☕
Wystarczy kilka prostych składników i mrożone jagody ☀️

Na ok 12 jagodzianek potrzebujemy:

500 g mąki
40 g świeżych drożdży
50 g miękkiego masła
4 łyżki cukru
Cukier puder do posypania
5 jajek
500 ml mleka

Do przygotowania kruszonki:
Łyżka masła
50 g mąki
50 g cukru pudru

Najpierw podgrzałam mleko, żeby było ciepłe, ale nie gorące. Do dużej miski wkruszyłam drożdże, dodałam cukier i ok 100 g mąki, zalałam mlekiem i wymieszalam aż drożdże się rozpuściły. Przykryłam ściereczką i odstawiłam na pół godziny w ciepłe miejsce. Rozczyn mocno urósł i był w formie wysokiej piany.
Wsypałam do niego mąkę, dodałam żółtka i miękkie masło. Najpierw wymieszałam w misce do pierwszego połączenia składników, a potem przełożyłam masę na blat obsypany mąką i ugniatałam aż uzyskałam zwięzłą masę ciasta. Włożyłam z powrotem do miski, przykryłam i odstawiłam na godzinę znowu w ciepłe miejsce.
Ciasto pięknie urosło. Wyjęłam je znowu na blat, ugniatałam jeszcze chwilkę i zrobiłam z niego długi rulon, który pokroiłam na 12 równych części. Z każdej części uformowałam placuszek, na środek nałożyłam łyżką jagody (mialam mrożone i trzeba je bardzo dobrze odsączyć, bo inaczej wylewa się sok) i skleilam boki. Następnie uformowałam podłużną bułeczkę i odłożyłam. Przykryłam jeszcze ściereczką i zostawiłam na 15 -20 minut, żeby bułeczki jeszcze urosły. W tym czasie zrobiłam kruszonkę mieszając masło z mąką i cukrem pudrem. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, położyłam jagodzianki w odstępach (będą jeszcze rosły), obsypałam kruszonką i wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 15 minut. Po wyjęciu jeszcze lekko obsypałam cukrem pudrem.
Gotowe! I pyszne!

Ponieważ miałam za dużo ciasta w stosunku do jagód zrobiłam też kilka z serkiem waniliowym i wyszły również wspaniałe☀️☀️☀️

error

Lubisz słodkie smaki? Bądź z nami na bieżąco:-)

Follow by Email
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube