Pyszna i prosta szarlotka pod pianką

Według historii została stworzona przez francuskiego cukiernika Marie-Antoine’a Carême’a, specjalnie dla cara Aleksandra I, a nazwana została na cześć Aleksandry Fiodorowej, czyli Charlotty Pruskiej.

Jedno z moich ulubionych, lekkich i wspaniale soczystych ciast, które można przygotowywać na wiele sposobów. Najbardziej jednak lubię ją robić pod delikatną pianką. I właśnie do takiej wersji szarlotki dziś zapraszam 🙂

Szarlotkę zaczynam od zrobienia kruchego ciasta.

Kruche ciasto

1 szklanka mąki

½ szklanki cukru pudru

125 g margaryny

1 żółtko

margaryna do posmarowania formy

mąka do obsypania formy

Do miski wsypujemy mąkę i cukier. Margaryna powinna być twarda, prosto z lodówki. Ścieramy ją na tarce na najgrubszych „oczkach”. Dodajemy żółtko i wszystko dokładnie wyrabiamy rękami na jednolitą masę. Wyrobione ciasto równomiernie rozprowadzamy na tortownicy (o średnicy 25 cm) posmarowanej margaryną i suto obsypanej mąką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 20 minut. Nie musimy nakłuwać ciasta ani wcześniej wkładać do lodówki. Wychodzi zawsze wyśmienite.

Farsz jabłkowy

5 jabłek

½ l wody

1 opakowanie cukru wanilinowego

2–3 łyżeczki cynamonu

Pianka

4 jajka

2 łyżki cukru pudru

Kroimy jabłka na małe cząstki, wrzucamy do garnka, dodajemy ok. ½ szklanki wody. Wsypujemy cukier wanilinowy i cynamon. Dusimy jabłka do miękkości, od czasu do czasu mieszając. W misce ubijamy 4 białka na sztywną pianę i dosypujemy cukier puder, jeszcze chwilę miksując. Na upieczone kruche ciasto wykładamy jabłka, a na nie pianę z białek z cukrem pudrem. Wstawiamy do piekarnika na 180°C i pieczemy 18 minut. Szarlotka pod pianką jest gotowa.

Smacznego 🙂

error

Lubisz słodkie smaki? Bądź z nami na bieżąco:-)

Follow by Email
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube