Ciasteczka z kawałkami czekolady

Chocolate chip cookies, czyli ciasteczka z kawałkami czekolady to dzieło dwóch pań Ruth Graves Wakefield i Sue Brides. Ciasteczka powstały w 1938 roku w motelu Toll House Inn w Stanach Zjednoczonych prowadzonym przez Ruth i jej męża. Motel słynął z wyśmienitej kuchni, w tym pysznych deserów🍨.
Ciasteczka szybko zyskały ogromną sławę, która rozprzestrzeniła się na cały kraj a wkrótce i na cały świat.🌍
Dzisiaj zrobiliśmy je z dziećmi i wyszły nam przepyszne. Zachęcam do zrobienia ich w domu, są łatwe w przygotowaniu i stanowią wspaniałą przekąskę o każdej porze dnia ☀️

Do przygotowania Chocolate chip cookies potrzebujemy:
500 g mąki
125 g cukru brązowego
Opakowanie cukru waniliowego
Łyżeczkę proszku do pieczenia
2 całe jajka
200 g masła, najlepiej rozpuszczonego i ostudzonego
100 ml mleka
3 tabliczki czekolady (wg uznania mleczna, gorzka lub biała)

W jednej misce łączymy składniki suche, mąkę, cukier, cukier waniliowy,, proszek do pieczenia. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy margarynę, mleko i mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Mokre składniki dodajemy do suchych cały czas mieszając aż uzyskamy jednolitą masę.
Będzie ona kleista, ale taka ma być, nie może być bardzo zwarta, ponieważ ciasteczka w środku powinny być miękkie a nie kruche i twarde.
Czekoladę łamiemy tak, by każdą kostkę podzielić na cztery części.
Na papier do pieczenia łyżką wykładamy ciasto (jedno ciastko mniej więcej powinno mieć wielkość kulki lodów). Nadziewamy je kawałkami czekolady.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni i wstawiamy ciasteczka na ok 15 minut, sprawdzamy patyczkiem czy jest suchy.

Ciasteczka odstawiamy do ostygnięcia ☀️.
Smacznego 😋🍪

error

Lubisz słodkie smaki? Bądź z nami na bieżąco:-)

Follow by Email
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube