Czekoladowe muffinki z mascarpone i owocami

Zawsze jest czas na coś pysznego, a takie właśnie są muffinki z mascarpone i owocami.
Robiłam je ostatnio na urodziny przyjaciółki i bardzo smakowały, więc dzielę się dziś z Wami przepisem i zapraszam do zrobienia w domu 🙂

Składniki, których będziemy potrzebować:
250 g mąki
125 g masła
1 jajko
100 ml mleka
4 czubate łyżki kakao
opakowanie cukru waniliowego
125 g cukru drobnego
łyżeczka sody i proszku do pieczenia
pół tabliczki czekolady pokruszonej na małe kawałki lub wiórki
pół szklanki płatków migdałowych

opakowanie 250 g mascarpone
dwie łyżki śmietanki 30%
łyżka cukru pudru
owoce

Masło rozpuszczam w garnuszku i studzę. Do dużej miski wsypuję mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Mieszam składniki, dodaję jajko i mleko oraz wystudzone masło i miksuję aż wszystkie składniki się połączą w dość gęstą, ale lejącą się masę.
Wtedy dodaję kawałki czekolady i płatki migdałowe i mieszam łyżką.

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Do formy do babeczek wkładam papilotki do muffinek i nakładam łyżką ciasto do każdej z nich. Pamiętajmy, żeby nie nakładać ciasta po sam brzeg, raczej do połowy papilotki, ponieważ babeczki nam urosną.

Piekę ok 25 minut i sprawdzam patyczkiem czy jest suchy.

Kiedy muffinki wystygną robię krem. Łączę w misce mascarpone, dodaję śmietankę i cukier puder i miksuję. Krem powinien być gęsty.
Przy pomocy rękawa cukierniczego wyciskam krem na babeczki (można też wyłożyć łyżką) i ozdabiam owocami.

Smacznego 🙂

error

Lubisz słodkie smaki? Bądź z nami na bieżąco:-)

Follow by Email
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube