chleb cynamonowy melindy

Chleb cynamonowy prosto z pieca

Ten chleb cynamonowy zrobi furorę na każdym stole. Kto podejmuje wyzwanie? <3

Chleb cynamonowy
Ciasto:
1,25 kg mąki
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
25 g drożdży
2 jajka
100 g miękkiego masła
300 ml ciepłego mleka
300 ml gazowanej wody

Nadzienie:
3 szklanki cukru
1,5 opakowania cynamonu (opakowanie 40 g)
200 g miękkiego masła

Do dużej miski wsypujemy mąkę, mieszamy dokładnie z solą i cukrem, drożdże rozpuszczamy w mleku, wlewamy do miski, dodajemy jajka, masło i wodę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 półtorej godziny. Wyjmujemy z miski na stolnicę i zostawiamy na kolejne pół godziny 30 minut pod ściereczką, aby odpoczęło. Rolujemy ciasto rękami i rozpłaszczamy na stolnicy na duży placek w kształcie prostokąta. Rozpuszczamy w garnuszku masło. Ciasto skrapiamy roztopionym masłem i posypujemy obficie cynamonem z cukrem. Składamy z obu stron po równo do środka. Znowu skrapiamy masłem i posypujemy cynamonem z cukrem, ponownie składamy. Chlebek umieszczamy w okrągłym naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temperaturze 200°C około 60 minut, następnie kolejne pół godziny w temperaturze 180°C.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error

Lubisz słodkie smaki? Bądź z nami na bieżąco:-)

Follow by Email
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube