Co powiecie na pyszny placek z mrożonymi porzeczkami?
Nauczyła mnie go robić Cosmina w malutkiej wiosce Cloasterf w Rumunii. Kiedy przygotowywałyśmy placek przyniosła z zamrażalnika porzeczki… Hortexu :-).
Do placka można dodać inne mrożone owoce. Jest po prostu wspaniały. Spróbujcie sami
Placek Cosminy
8 jajek
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki
8 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mleka
½ kg świeżych lub mrożonych czarnych porzeczek
Składniki na bezę:
4 białka
6–8 łyżek cukru
Najpierw przygotowujemy spód. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, olej, proszek do pieczenia, mleko. Białka ubijamy na sztywno i mieszamy z masą. Na koniec wsypujemy porzeczki, można je obtoczyć w mące, żeby nie opadły w cieście. Pieczemy ok. 30 minut w 180°C w rozgrzanym piekarniku. Teraz czas na bezę. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i jeszcze miksujemy na masę bezową. Masę wierzchnią rozkładamy równomiernie na upieczonym spodzie i jeszcze pieczemy ok. 18–20 minut, pilnując, by beza się nie przypaliła.
Smacznego 🙂