domowe ptasie mleczko

Co zrobić, gdy zostaną nam białka? Mi zostało 6 białek, więc postanowiłam je wykorzystać i zrobić domowe PTASIE MLECZKO☀️

W kubku dokładnie rozpuściłam 2 łyżki żelatyny we wrzątku (niecałe pół kubka wody) i odstawiłam do ostygnięcia
Białka ubiłam, ale nie na sztywno, tylko do powstania pianki, dodałam po trochu, cały czas ubijając 3/4 szklanki cukru i opakowanie cukru waniliowego, pod koniec wcisnęłam do masy ok 1 pełnej łyżki soku z cytryny. Został mi w lodówce serek waniliowy, więc również go dodałam. Kiedy żelatyna ostygła dodałam do masy i miksowałam chwilę na wolnych obrotach. Masa była dość lejąca, Odstawiłam na bok, żeby trochę zgęstniała i w tym czasie przygotowałam polewę czekoladową.
W garnuszku rozpuściłam tabliczkę czekolady (miałam mleczną czekoladę), czekoladowe cukierki i łyżkę kakao w proszku, które miałam w domu, dodałam ok 1/4 kostki masła i troszkę mleka, bo masa była zbyt gęsta.
Na dno foremki o średnicy 20 cm położyłam papier do pieczenia, wyłożyłam troszkę masy czekoladowej, na to już zagęszczającą się piankę waniliową i na wierzch rozłożyłam polewę czekoladową. Wstawiłam na 3 godziny do lodówki.
Mówię Wam, wyszło obłędne to ptasie mleczko ♥️
Zachęcam do zrobienia 💪☀️

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error

Lubisz słodkie smaki? Bądź z nami na bieżąco:-)

Follow by Email
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube