dziecinnie proste croissanty z nutellą

Jak fajnie, prosto i kreatywnie zrobić coś szybkiego i pysznego z dziećmi na deser? Polecam przygotowanie croissantów z nutellą ☀️
Powszechnie się przyjęło, że pochodzą z Francji, ale tak naprawdę do Paryża dotarły dzięki dwóm cukiernikom z Austrii, którzy właśnie w Paryżu otworzyli cukiernię w stylu wiedeńskim i sprzedawali rogaliki, które upamiętniały zwycięstwo nad wojskami tureckimi. Francuzi pokochali te wypieki, nazwali le croissante i od tej pory jest to najbardziej znany francuski przysmak, na śniadanie czy przekąskę.
Zapraszam zatem do samodzielnego przygotowania 🤞

Potrzebujemy ciasto francuskie (może być gotowe ze sklepu), nutellę, jajko i mąkę.
Z ciasta przygotowujemy długi prostokąt, oprószamy mąką i wałkujemy, żeby był bardzo cieniutki. Następnie wykrawamy z ciasta trójkąty. Łyżeczkę nutelli wykładamy na środku najszerszej części trójkąta i dokładnie od tej strony zwijamy ciasto. Czubek powinien być pod spodem. Zawijamy w rogalik. Jajko wbijamy do miseczki, widelcem mieszamy do połączenia białka i żółtka i lekko smarujemy wierzch rogalika.
Wstawiamy na 10 minut do rozgrzanego piekarnika do 230 stopni.
Voilà! Nasze croissanty są gotowe😋 Smacznego!
Etapy przygotowania z dzisiejszych warsztatów Słodkie smaki świata dla dzieci w galerii☀️
Bon appétit !💛
P.S. Zamiast nutelli możemy również użyć konfitury, dżemu albo zrobić bez nadzienia:-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error

Lubisz słodkie smaki? Bądź z nami na bieżąco:-)

Follow by Email
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube