smak portugalii, czyli babeczki pasteis de nata

Pasteis de nata

Oto najlepsze na świecie babeczki waniliowo-cynamonowe o nazwie Pasteis de nata. Spróbowałam ich w cukierni w Porto i nie wyszłam dopóki nie dostałam przepisu. Po długich negocjacjach jeden z cukierników napisał mi składniki na odwrocie rachunku 😉💪
Stworzone przez mnichów z zakonu Hieronimitów, którym zostawało mnóstwo żółtek po zużyciu białek do…krochmalenia habitów. W 1834 roku, kiedy klasztor zamknięto, sprzedali przepis rodzinie z Belem. Ten oryginalny znają na świecie tylko 3 osoby, a do rodzinnej cukierni w Belem każdego dnia ustawiają się kolejki😋

Składniki:
Ciasto francuskie (może być gotowe kupne)
6 żółtek
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
Opakowanie cukru waniliowego
Cynamon cały
1/2 szklanki cukru
4 łyżki mąki

Wodę wlewamy do garnuszka, dodajemy cukier i laskę cynamonu, gotujemy, aż cukier całkowicie się rozpuści.
1/4 szklanki mleka wlewamy do miseczki i rozprowadzamy mąkę. Resztę mleka podgrzewamy.
Kiedy mleko jest gorące dodajemy je do masy z mąki z mlekiem i mieszamy aż składniki się połączą
Z zagotowanej wody wyjmujemy laskę cynamonu i wlewamy mąkę z mlekiem, następnie 6 żółtek i cały czas mieszamy na ogniu aż masa będzie miała konsystencję budyniu.
Z ciasta francuskiego wycinamy szklanką koła i placuszki układamy w formie do pieczenia muffinek (uprzednio smarujemy masłem i prószymy mąką), tak, by wyściełane były też boki foremek.
Masę nakładamy na ciasto, ale zostawiamy ok pół centymetra, ponieważ masa „urośnie” podczas pieczenia.
Wstawiamy na 8 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni.
Po wyjęciu możemy posypać lekko cynamonem.

Najlepiej jeść swieżutkie, jeszcze ciepłe ☀️ Smacznego ♥️

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error

Lubisz słodkie smaki? Bądź z nami na bieżąco:-)

Follow by Email
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube