Co powiecie na pyszne i proste kruche ciasteczka prosto z Włoch? Nauczyła mnie ich Veronica, podczas mojej podróży do regionu Conegliano Valdobbiadene, który słynie z najlepszego na świecie prosecco. Te ciasteczka są idealne do podania podczas wieczornego spotkania z przyjaciółmi. Robi się je szybko, smakują wyśmienicie, zwłaszcza właśnie z prosecco.
Składniki:
2 szklanki mąki: 1 szklanka mąki kukurydzianej i 1 szklanka pszennej
125 g masła
⅓ szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 jajko
1 szklanka rodzynek i orzeszków pinii
aromaty wedle uznania: waniliowy, migdałowy albo skórka cytrynowa (opcjonalnie)
Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy pokrojone w kostkę miękkie masło, następnie wsypujemy rodzynki wymieszane z orzeszkami, wcześniej namoczone we wrzątku, cukier, jajko, a na koniec mleko i ewentualnie łyżeczkę aromatu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Z kuli ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy je w kulki, które spłaszczamy, żeby powstały małe krążki. Wstawiamy do piekarnika na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na ok. 15 minut. Pieczemy w 170°C. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.