smak sycylii, czyli cassata siciliana

Cassata Siciliana

Ten, kto lubi pistacje, zdecydowanie odnajdzie swój raj na Sycylii. Kiedy odkrywałam sycylijską kuchnię, praktycznie wszystkie rekomendowane przez szefów kuchni potrawy, były właśnie z pistacjami. Ja osobiście je uwielbiam. Moim ulubionym deserem, który tam miałam okazję spróbować, jest Cassata Siciliana.
Nazywana jest powszechnie królową sycylijskich słodkości, a jej historia sięga aż IX wieku, kiedy na wyspie dominowała kultura arabska. Arabowie przywieźli na Sycylię drzewka pomarańczy, cytryn, cedru oraz trzcinę cukrową, a także migdały. Ricotta była z kolei produkowana przez Sycylijczyków. Z tego połączenia powstał ten wyjątkowy w smaku deser. Jest też świetną alternatywą dla tortu na specjalne okazje.
Najważniejszym składnikiem są, oczywiście, pistacje, natomiast bardzo ważne jest, aby były naturalne, nieprażone i niesolone. Nie ma na szczęście większego problemu, aby je kupić. Także zapraszam do przygotowania i buon appetito


Składniki na biszkopt:
6 jajek
200 g cukru
200 g mąki
tłuszcz do posmarowania formy
mąka do obsypania formy

Składniki na krem:
800 g ricotty
300 g śmietanki 30%
150 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
150 g gorzkiej pokruszonej czekolady
1 szklanka pokruszonych niesolonych pistacji
1 szklanka ostudzonej kawy

Najpierw robimy biszkopt: białka ubijamy na sztywno, pod koniec powoli dodając cukier. Delikatnie mieszamy z żółtkami, a następnie mąką i wykładamy do tortownicy (o średnicy 25 cm), wcześniej natłuszczonej i posypanej mąką. Pieczemy przez 40 minut w 170°C.
Krem: Śmietankę ubijamy, następnie dodajemy po trochu do umieszczonej w misce ricotty i dalej miksujemy na małych obrotach. Na koniec wsypujemy cukier puder i cukier wanilinowy, mieszamy. Dodajemy część pokruszonych pistacji oraz pokruszoną czekoladę.
Ostudzony biszkopt kroimy na 2 plastry. Pierwszy nasączamy ostudzoną kawą. Smarujemy połową masy, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Znów nasączamy kawą i smarujemy resztą masy. Posypujemy pistacjami. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2–3 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error

Lubisz słodkie smaki? Bądź z nami na bieżąco:-)

Follow by Email
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube