Krem kataloński

Krem Kataloński

Podczas pobytu w Barcelonie miałam okazję nauczyć się go robić w fantastycznej restauracji Cal Cassoles, którą wszystkim Wam bardzo bardzo polecam <3. Szefem jest Enric Font Artigas, który przygotowuje przepyszne tradycyjne katalońskie potrawy na słono i słodko, i to właśnie on był moim nauczycielem.
Krem Kataloński jest wspaniałym deserem, który robi wrażenie i smakowe i wizualne 🙂
Zapraszam do wspólnego przygotowania.

Będziemy potrzebować:
1 litr mleka
200 g cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
skórkę obraną z jednej pomarańczy
skórkę obraną z jednej cytryny
2 laski cynamonu
6 żółtek
pół szklanki wody (125 ml)

Najpierw oddzielamy żółtka. Enric robił to tak, że wbijał całe jajka do miski i ręką wyławiał żółtka. Do żółtek wsypujemy cukier i roztrzepujemy na gładko.
Obieramy skórkę z pomarańczy i z cytryny, łamiemy cynamon.
Mąkę mieszamy w miseczce z wodą.
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy skórki i cynamon, gotujemy na małym ogniu, dodajemy żółtka z cukrem, cały czas mieszamy, a następnie mąkę z wodą. Gotujemy mieszając aż krem się zagęści.
Gęstą masę przecedzamy przez sitko, aby został sam krem.
Wlewamy do miseczek i pozostawiamy do ostygnięcia. Na koniec krem posypujemy cukrem (może być cukier trzcinowy albo biały) i karmelizujemy specjalnym palnikiem. Jeżeli nie mamy palnika możemy wstawić miseczki do piekarnika z opcją grzania od góry.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error

Lubisz słodkie smaki? Bądź z nami na bieżąco:-)

Follow by Email
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube