Domowe tradycyjne pączki

Na Tłusty Czwartek i każdy inny dzień roku.
Zróbmy sobie dzień obfitości robiąc pączki samemu, bo takie domowe są najpyszniejsze😘

Usmażone przeze mnie pączki zrobiłam tak:

Składniki;:
1,1 kg mąki
6 jajek
100 g drożdży świeżych
500 ml mleka
Szczypta soli
125 g cukru pudru
Opakowanie cukru waniliowego
200 g roztopionej margaryny
1 l oleju
Konfitura
Płatki migdałowe do ozdoby

Drożdże rozpuścilam w 200 ml ciepłego mleka, do którego dodałam też czubatą łyżkę mąki i czubatą łyżkę cukru. Odstawiłam w ciepłe miejsce, przykryłam szmatką i poczekałam ok pół godziny aż wyrośnie.
W dużej misce wymieszałam resztę mleka, jedno całe jajko i 5 żółtek, pozostały cukier, cukier waniliowy, sól, następnie dodałam wyrośnięte drożdże, a na koniec mąkę. Po wymieszaniu dokładnie ciasta dodałam wystudzoną margarynę i zagniotlam ciasto aż składniki się połączyły. Powstała miękka masa. Przykryłam miskę z masą prześcieradłem i odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto pięknie urosło. Przeniosłam je na stolnicę i formowałam placuszki, na nie kładłam łyżeczkę konfitury i zalepiałam, aby powstała nieco spłaszczona kulka. Olej rozgrzałam w głębokiej patelni i smażyłam pączki przewracając je z jednego boku na drugi, aby się w środku ładnie usmażyły i nie przypaliły. Na koniec posypałam cukrem pudrem i płatkami migdałowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error

Lubisz słodkie smaki? Bądź z nami na bieżąco:-)

Follow by Email
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube